
Akciğer kanseri, dünya genelinde ve Türkiye’de yaygın ikinci kanser türü olarak öne çıkmaktadır. Sigara kullanımı, bu hastalık için en büyük risk faktörlerinden biri olarak bilinmektedir.
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, günde bir paket sigara içen kişilerin, sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş arasında ve 20 paket yıl sigara içenlerin, düşük doz akciğer tomografisiyle her yıl tarama yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Doç. Çalışkan, “Yıllık taramalar, ancak 15 yıl boyunca sigara içmiş, hayatta kalmayı zorlaştıran sağlık sorunları olan veya 81 yaşına gelmiş bireyler için yapılabilir” dedi.
Ayrıca, akciğer kanseri tanısında, akciğer grafilerinin yalnızca yüzde 70-75’lik kısmı analiz edebildiğine, bu yüzden tomografinin daha doğru sonuçlar verdiğine dikkat çekti.
Bir sonraki aşamada, 1 cm’den büyük lezyonlar için PET-BT yani Pozitron Emisyon Tomografisi yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Çalışkan, milimetrik nodüllerin risklerinin ise skorlama sistemleriyle değerlendirildiğini söyledi. PET-BT sonucunda kanser şüphesi bulunan lezyonların cerrahi müdahale ile çıkarılabileceğini belirtti.
Kan testi ile akciğer kanseri teşhisinin mümkün olmadığını vurgulayan Çalışkan, tümör belirteçlerinin yalnızca tarama amacıyla kullanılmadığını ve akciğer kanseri için genellikle düşük doz tomografi önerildiğini belirtti.
Ayrıca, hızlı ilerleyen akciğer kanseri türleri için erken tanının önemini vurgulayarak, doğru tanı yöntemlerinin seçilmesi gerektiğini ifade etti.