
4 Nisan Dünya C Vitamini Günü, sağlıklı bir yaşam için önemli bir mikro besin olan C vitaminini hatırlatmak için fırsat sunuyor.
C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve vücuttaki çeşitli zararlı moleküllerle savaşarak antioksidan etkisi sağlamasıyla bilinir.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, C vitamininin vücudun pek çok metabolik sürecinde yer aldığını ve bu vitaminin eksikliğinin birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirildiğini belirtti.
Örnek, “C vitamini, demir, kalsiyum ve folik asit emilimini artırarak kemik gelişimini olumlu etkiler.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur,” dedi.
C vitamini eksikliği, obezite, kanser, diyabet, psikiyatrik hastalıklar ve daha pek çok sağlık problemine neden olabilir.
C vitamininin en iyi kaynakları arasında portakal, biber, kivi, brokoli, çilek gibi besinler bulunur.
Tuba Örnek, sigara kullanan bireylerin C vitamini ihtiyacının arttığını ve bu kişiler için ekstra dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Örnek, C vitamini kaybını önlemek için bu vitaminin pişirme sırasında oksijenle temas etmemesi gerektiğini belirtti ve “Çelik kaplarda buharda pişirerek tüketmek en sağlıklısıdır” dedi.
C vitamini deposu bir salata tarifi ise şöyle: Marul, roka, tere, semizotu gibi yeşillikleri el ile kopararak, üzerine rendelenmiş havuç, turp ve kırmızı pancar ekleyin.
Bol limon sıkarak C vitamini miktarını artırabilir ve zeytinyağı ile diğer vitaminlerin emilimini artırabilirsiniz. Salatanızı et, tavuk veya balıkla tüketerek demir emilimini de destekleyebilirsiniz.