Sağlık

Aşırı Yeme: Bozukluk Mu, Bağımlılık Mı?

Aşırı yeme bağımlılık mı yoksa bir rahatsızlık mı? Yeme bozukluklarının psikolojik etkileri ve tedavi yöntemleri üzerine detaylar.

Aşırı Yemek temel bir ihtiyaç olsa da bazı durumlarda kontrolsüz bir hale gelerek yeme bağımlılığına dönüşebilir.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümünden Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, aşırı yeme davranışının psikolojik boyutlarını ele alarak, bunun bir bağımlılık mı yoksa bozukluk mu olduğu sorusuna yanıt verdi.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, bazı yiyecekler beynin ödül sistemini madde bağımlılığına benzer şekilde etkileyebilir.

Özellikle yağlı ve şekerli yiyecekler, beyindeki mezolimbik ödül yolunu tetikleyerek dopamin salgısını artırır ve kontrolsüz tüketim davranışını teşvik edebilir.

Obezite ve Yeme Bağımlılığı İlişkisi

Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan obez bireylerin, bağımlılıkla benzer özellikler taşıdığı belirlenmiştir. Obezitenin bazı vakalarda bir tür yeme bağımlılığı olduğu düşünülmektedir.

Homeostatik ve Hedonik Yeme Farkı

  • Homeostatik Yeme: Vücudun temel enerji ihtiyacını karşılamak için beslenmeyi içerir.
  • Hedonik Yeme: Beyindeki ödül sisteminin etkisiyle, keyif almak için yapılan kontrolsüz yemek tüketimidir.
İlginizi Çekebilir:  Osmaniye’de 6 Ocak 2025 Nöbetçi Eczane Listesi

Özellikle şekerli ve yağlı yiyeceklerin, beyinde dopamin ve endojen opioid sistemini aktive ettiği ve bağımlılığa yol açtığı gösterilmiştir.

Aşerme, kontrolsüz tüketim ve tolerans geliştirme gibi bağımlılıklara özgü belirtiler, yeme bağımlılığında da görülmektedir.

Tedavi Yaklaşımı

Yeme bağımlılığı tanısı alan bireyler için biyo-psiko-sosyal bir tedavi planı uygulanmalıdır. İlaç ve terapi desteğiyle, bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması sağlanabilir.

0 0 Oy
Değerlendirme
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x
hasret gazetesi logo acik e1737933477663
Gizliliğe Genel Bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyici uygulmanızı devre dışı bırakınız.